13 Reasons Why als soap!


De serie 13 Reasons Why van Netflix heeft veel stof doen opwaaien. Vooral het (te) duidelijk in beeld brengen van de suïcide van de hoofdpersoon in de laatste aflevering is een onderwerp van discussie.
Ik heb de serie niet gezien, bewust, omdat ik het weet dat de laatste aflevering voor mij een trigger kan zijn. Dus echt meepraten over de inhoud kan ik niet. Ik ben van mening dat praten over suïcide en suïcidale gedachten erg belangrijk is. In een presentatie heb ik al eens gezegd “van erover praten ga ik niet dood, van het er niet over praten misschien wel”. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat erover praten wil zeggen dat je suïcide voorkomt, maar dat het verzwijgen of negeren dit zeker niet voorkomt.
Openheid over suïcidale gedachten geeft de ruimte om hierover te praten, het waarom kan duidelijker worden voor zowel de persoon met de gedachten als de omgeving. Dit kan ervoor zorgen dat de gedachten veranderen of verdwijnen, kan maar hoeft niet. Het geven van ruimte aan die gedachten en het accepteren daarvan geven de persoon lucht en rust. Ik weet uit ervaring dat als mijn suïcidale gedachten de overhand krijgen in mijn hoofd, ik daarover moet praten met mensen die het begrijpen en/of accepteren. Ik heb daar gelukkig een heel fijn netwerk voor. Dat wil niet zeggen dat mijn wens om uit het leven te stappen weg is, maar het heeft niet meer de overhand.
Alles wat een gesprek over suïcide teweeg brengt is goed, maar of het in beeld brengen daarvan nou behulpzaam is? Ik vraag het mij af. Het is de bedoeling van de makers van 13 Reasons Why om het gesprek op gang te brengen, jongeren bewust te maken wat gevolgen van hun gedrag kan zijn. Tenminste dat dacht ik, totdat ik het volgende bericht op internet tegenkwam:
Huh? Er komt een tweede seizoen van ’13 Reasons Why’ én Hannah Baker doet mee (http://newsmonkey.be/article/78467)
Als ik dit lees dan heb ik meer het idee dat hier weer commercie om de hoek komt kijken. In mijn ogen word de serie straks omgezet in een soort van soap (als ik de beschrijving in het artikel lees ontkom ik niet aan die gedachte). Hierdoor verliest de serie haar geloofwaardigheid. Het kan toch niet zo zijn dat alles wat de makers van de serie als reden voor het maken hebben verteld, berust op geld. Dit heeft in mijn ogen niets meer te maken met Human Interest, suïcide preventie, sociaal gedrag en de gevolgen daarvan. Het heeft volgens mij te maken met Personal Interest, aanzien en geld verdienen.
Ik hoop dan ook dat de tweede serie een grote flop gaat worden.

%d bloggers liken dit: