Gemene mensen omdenken?


Soms kom je een tekst tegen die je aan het denken zet. Zo zag ik laatst deze voorbij komen:

Als je ooit gemene mensen
tegenkomt in je leven.
Denk dan dat ze als schuurpapier zijn.
Ze schaven en schuren je
maar uiteindelijk wordt jij
er mooi en glad van.

Als je hier over na gaat denken dan zijn die mensen dus eigenlijk niet zo gemeen! Door hun gemeenheid zorgen ze ervoor dat jij er mooier en beter van word. Dat je dus beter kunt omgaan met omstandigheden en mensen.
Je kunt het dus omdenken, maar dan is het logische gevolg dat de lieve mensen in je leven dus eigenlijk ervoor zorgen dat je er niet op vooruit gaat. Maar dat is dan weer niet goed. Want je hebt toch graag lieve mensen om je heen. Mensen die het beste met je voor hebben, die je helpen, die naar je luisteren, die je kunt vertrouwen, waar je je veilig bij voelt. Dus algemeen omdenken kan niet zomaar.
Het zou betekenen dat er twee soorten gemene, en twee soorten lieve mensen zijn. Je hebt de gemene die bewust gemeen is en er dus opuit is om je te beschadigen en je hebt de gemene die onbewust gemeen is, maar dus eigenlijk goed is omdat diegene je sterker en mooier maakt. De eerste categorie lieve mensen zijn dan mensen die lief doen omdat ze denken dat het zo hoort, die toneelspelen, je naar de mond praten en je vertellen wat je moet doen. Om de tekst maar even te gebruiken, ze schuren en schaven je niet. Deze stellen dus niet zoveel voor en zijn eigenlijk een beetje gemeen, want je schiet er niks mee op. De tweede categorie lieve mensen zijn de mensen die om je geven, luisteren, je eventueel advies/mogelijkheden aangeven, maar ook af en toe prikken en je aan het nadenken zetten. Een klein beetje schuren en schaven dus. Maar er wel altijd zijn als je ze nodig bent. Maar dus wel af en toe een beetje gemeen, want ze doen het expres, toch?
Ik ga het liefst voor de laatste groep mensen. Ik leg die gemeenheid meer uit als polijsten. Door het schuren en schaven word je al glad en mooi, maar door het polijsten worden de kleine oneffenheden ook verwijderd. En het mooie is dat zij het niet doen, maar jijzelf. Zij geven de polish aan maar jij bent de doek waarmee je het uitwrijft en mooi maakt. Het enige wat je hoeft te doen is de dop van de fles halen en de vloeistof eruit halen.