Zelfs de voortekenen twijfelen


Soms word ik overvallen door twijfel, doe ik het wel goed, is dit echt wat ik wil en meer van dat soort vragen. Over het algemeen kom ik er wel doorheen. Ik vraag dan gewoon aan een goede vriend of die mij een appje wil sturen met de tekst “het komt allemaal goed”. En vaak is dat genoeg en kan ik verder.
Ik droom veel, meestal nachtmerries, maar soms gebeuren er andere dingen. Zo ook afgelopen nacht. Twee keer achter elkaar en met een tegenovergestelde strekking. Even een korte samenvatting:
Droom 1: Ik loop in het bos en kom een wat oudere vrouw tegen. Ze ziet er goed verzorgd en kwiek uit. Ze begint uit het niets tegen mij te praten. “Volgend jaar ziet er niet zo rooskleurig voor je uit jongeman. Een van je dromen valt aan diggelen en een andere droom komt uit. En dan is het klaar, je doel is bereikt. En wat moet je dan nog doen? Dan is er niks meer om voor te leven toch? “ En ze loopt verder. Ik kijk achterom, maar ze is weg. Ik kijk weer voor mij en sta in een lege wereld.

Ik word wakker, een beetje verdwaasd, en ga maar even buiten staan roken. “Nou, niet echt een nachtmerrie, maar erg fijn was dit ook niet” bedenk ik mij. En ik duik mijn bed weer in.
Droom 2: Ik loop in een troosteloze wereld, er is niks moois te zien. Eigenlijk is er niks te zien. Er komt een beetje onverzorgde, jong uitziend persoon op mij af. Ik kan niet duidelijk krijgen of het een man of een vrouw is. Ook deze begint tegen mij te praten: “Met jouw gaat het helemaal goed komen volgend jaar. Een van je dromen valt aan diggelen, maar er komt uit onverwachte hoek een nieuwe voor in de plaats. En je grote droom gaat uitkomen, wat wil je nog meer? Dan krijg je eindelijk tijd en ruimte om de andere dromen die in je hoofd zitten uit te voeren.” Ik kijk achterom en zie alleen maar een uitgestrekte lege vlakte. Als ik voor mij kijk sta ik aan de rand van een mooi, jong natuurgebied, vol in ontwikkeling.

Ik word wakker, nog meer verdwaasd. Ik snap het niet meer. Twee voorspellende dromen die elkaar tegenspreken. Is het dan raar dat ik af en toe twijfel?
Nu, een halve dag verder, kan ik er anders naar kijken en het verklaren. Het zijn mijn twee tegenpolen, mijn negatieve ik en mijn positieve ik. Ze vertellen alle twee hetzelfde, een droom die niet gaat uitkomen en een droom die wel gaat uitkomen volgend jaar. Maar de manier waarop er naar gekeken wordt is het verschil. Mijn negatieve ik zegt dat het afgelopen is volgend jaar, geen doel meer, geen nut meer, dus wat is dan nog een reden om dan verder te leven. Terwijl mijn positieve ik verder kijkt, die zegt dat er dromen blijven komen. Dat er, ook al valt er een droom aan diggelen, altijd een reden kan zijn om door te gaan. Dat mijn leven altijd nut heeft en dat ook altijd zal blijven hebben.
Het enige dat mij rest is het maken van een keuze (alsof keuzes maken zo makkelijk is). Waar ga ik in geloven, welk van de twee ikken wint deze strijd. Ik heb mijn besluit gemaakt, ik kies geen van de twee. Ik laat komen wat er komen gaat en ga over een jaar wel eens bekijken wie van de twee gelijk heeft gehad.

%d bloggers liken dit: