Ongeveer 250.000 jongeren, in de leeftijd van dertien tot achttien jaar, hebben psychische problemen. (Bron: Cross Over – 2012)
Veel jongeren hebben emotionele problemen. Zo blijkt uit eerder onderzoek van de NJR dat ruim een derde van de Nederlandse jongeren slaapproblemen of last van stress heeft. De kans bestaat dat emotionele problemen bij jongeren leiden tot psychische problemen, zoals depressie. (Bron: Fonds Psychische Gezondheid – 2013)
Minimaal 3000 jongeren met ernstige psychische problemen per jaar. (Bron: GGZnieuws.nl – 2015)
Zomaar wat koppen van artikelen over jongeren en psychische problemen. In 2012 zijn er volgens het artikel ongeveer 250.000 jongeren die te maken hebben met psychische problemen. In dit geval gaat het over jongeren in de leeftijd 13 tot 18 jaar. In 2015 verschijnt er op de website van GGZnieuws een artikel waarin aangegeven wordt dat er per jaar ongeveer 3000 jongeren bijkomen. Het artikel is geschreven aan de hand van een onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid. In dit artikel wordt vermeld dat ongeveer 1 op de 5 jongeren voor hun 19e al eens te maken heeft gehad met psychische kwetsbaarheden. Dat zijn er volgens mij heel veel.
“Ouders vertellen me vaak dat de klachten bij hun kind al jaren eerder begonnen, maar dat ze niet wisten wat ze moesten doen. Dat ze twijfelden of het bij de pubertijd hoorde, of dat er meer aan de hand was. Als we op zo’n moment kunnen ingrijpen, dan kunnen we zoveel leed voorkomen”. (Mark van der Gaag, onderzoeker bij dit onderzoek).
Het gaat er hier dus om dat er veel twijfel is bij de ouders en te weinig informatie beschikbaar, of niet makkelijk te vinden. En dat terwijl er al een aantal jaren bekend was dat dit een probleem was. Het onderzoek is uit 2015, maar in 2012 wisten we toch al dat het meer dan 250.000 jongeren zouden worden als er niks aan gedaan werd?
Het is nu december 2016, weer een jaar later. En waar staan we nu? Is er nog meer bekend geworden? Is er wat aan gedaan om het probleem op te lossen?
Nee, dus. Er zijn her en der wel dappere strijders die zich inzetten voor deze steeds groter groeiende groep jongeren, maar erg makkelijk wordt het ze niet gemaakt. Mindyoung zet zich ervoor in, onder andere door een campagne over depressiviteit onder jongeren en in een, volgens mij, mooie samenwerking met Sanne Kooiman (To My Loved Ones). Verder zijn het voornamelijk kleine initiatieven die het moeten, willen en gaan doen. Ondanks de vaak moeizaam tot stand te brengen samenwerking of financiering. Het zijn diehards, die dit doen vanuit passie. Mensen die uit eigen ervaring weten hoe belangrijk de ondersteuning is, het lotgenotencontact met leeftijdsgenoten (of moet ik zeggen het peer-to-peer contact? Nee, ik hou het gewoon bij Nederlands). Voor deze mensen heb ik dan ook altijd groot respect en zij zijn voor mij een bron van inspiratie en motivatie.
Ik heb het dan over mensen zoals Romana Slagboom van de stichting TeGek! die in Leerdam druk en succesvol aan de weg timmert.
En over Nicole Hoeymans die Hersteltrainingen voor jongeren ontwikkeld heeft voor het Jongerenpunt van GGZE (Eindhoven).
Ik vind het kanjers en hoop dat zij een goed voorbeeld voor velen zijn.
Ook de Stichting Herstelproces is begonnen met de opstart van een project gericht op jongeren in de leeftijd 15 – 20 jaar. Lotgenootgroepen (ja, ik blijf stug de Nederlandse term gebruiken) die door ervaringsdeskundigen begeleid worden. Het project MindS (Free Your Minds) krijgt steeds meer vorm. Was het de bedoeling om klein te beginnen, 1 groep in Hoogeveen, nu lijkt het erop dat we begin volgend jaar met vier groepen gaan starten door heel Nederland. Met dank aan een aantal instellingen, die ik nu nog niet met naam noem, die hieraan mee willen werken. Ik hoop dat dit initiatief net zo succesvol wordt als de al eerdergenoemde initiatieven. Al blijft het jammer dat het nodig is.
Mijn droom is het om al die kleine eilandjes met elkaar te verbinden, samenwerking om elkaar te ondersteunen en te versterken. Samen staan we sterker. En ik voel dat die droom uit gaat komen, in dit geval zijn dromen geen bedrog.